Hur ofta byter motorcykeldäck

- 2021-06-28-

Motorcykeldäckbyts i allmänhet vart tredje år eller 60 000 kilometer. Men ommotorcykeldäckhar en yttre skada eller däckmönstret är utslitet, eller åldras, måste det bytas ut i tid, annars leder det lätt till en säker trafikolycka.
Däcktrycket är för högt. På grund av bilens höga hastighet stiger däcktemperaturen, lufttrycket stiger, däcket deformeras, kroppens elasticitet minskar och den dynamiska belastningen på bilen ökar också. Om den stöter på kan den orsaka inre sprickor eller punkteringar. Det är också anledningen till att punkteringsolyckorna kommer att koncentreras till sommaren.

Däcktrycket är otillräckligt. När en motorcykel kör i hög hastighet (hastigheter över 120 km/h) kan otillräckligt lufttryck i däcken lätt få stommen att "resonera" och orsaka en enorm vibrationskraft. Om däcket inte är tillräckligt starkt eller har blivit "skarat" kan däcket spricka.

Otillräckligt lufttryck ökar mängden däck som sjunker, och det är lätt att få sidoväggen att landa i skarpa hörn, och sidoväggen är den svagaste delen av däcket. Att landa på sidoväggen kan också orsaka punktering.